IN HARMONIE MET DE OMGEVING
Verschillende initiatieven van Vorst Nationaal zijn gericht op het welzijn van de buren, de veiligheid en het comfort van haar bezoekers. Het doel is te zorgen voor een onvergetelijke ervaring waarbij wederzijds respect centraal staat.
DE RUST VAN DE OMWONENDEN GARANDEREN
GENUMMERDE ZITPLAATSEN ZORGEN VOOR MINDER DRUK OP DE BUURT
Het omschakelen van vrije, ongenummerde plaatsen naar evenementen met genummerde zitplaatsen heeft positieve gevolgen gehad voor de buurt. De maatregel was niet alleen goed voor de lokale middenstand, maar ook voor de mobiliteit en de netheid van de omgeving.
In 2013 vond bijna de helft van alle concerten plaats met ongenummerde zitplaatsen. Dat zorgde voor problemen omdat het publiek vroeg naar de zaal afzakte om zo de beste plaatsen te bemachtigen. Zo ontstonden tijdens het spitsuur ernstige verkeersopstoppingen.
De beslissing om concerten met genummerde zitplaatsen te organiseren, heeft geleid tot een sterke afname van de overlast doordat bezoekers niet meer de neiging hebben om te vroeg te vertrekken. Dat de toeschouwers later en beter gespreid naar Vorst Nationaal komen, blijkt een van de belangrijkste voordelen van genummerde plaatsen te zijn.
Het succes van de Vorst Club- en Vorst Box-formule voor evenementen van 800 tot 5.000 toeschouwers zorgt dat de zaal bovendien aantrekkelijker wordt voor kleine producties. Het aantal en de kwaliteit van het kleinschalige aanbod neemt toe en dat betekent ook minder mobiliteitsproblemen.
85%
In 2013 had 48% van de concerten genummerde zitplaatsen, in 2019 was dat 85%.
De voordelen van genummerde plaatsen
• De toeschouwers komen geleidelijk naar de zaal en gaan pas een paar minuten voor de voorstelling naar binnen.
• Ze hebben de zekerheid van een gereserveerde plaats en zijn daarom later ter plaatse, vaak na het spitsuur. De meerderheid komt tussen 60 en 30 minuten van tevoren, doorgaans om 20:00 uur, zodat men nog ruim de tijd heeft om gebruik te maken van de diensten van de lokale middenstanders.
• Dankzij deze tijdverschuiving wordt het spitsuur vermeden en zijn er veel minder files in de omgeving van de zaal en kunnen de omwonenden hun auto gewoon dicht bij huis op straat parkeren.
• De meer gespreide aankomst, biedt tevens het voordeel dat de toeschouwers rustiger naar de zaal kunnen worden geleid, en dat zorgt weer voor minder geluidsoverlast en minder afval.
OM DE RUST VAN DE OMWONENDEN TE GARANDEREN
MINIMALISEREN VAN GELUIDOVERLAST EN AFVAL
Veel buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast en afval op straat. Dat probleem is grotendeels opgelost dankzij langdurige en efficiënte sensibiliseringscampagnes.
Het afvalbeheer in de omgeving van de zaal is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Daarbij gaat het zowel om duurzaamheid als het creëren van een goede verstandhouding. Vorst Nationaal ambieert het label “Eco-dynamische onderneming”. Eén van de genomen maatregelen betreft de campagne “We Love Our Neighbourhood”. Via alle schermen in de foyer worden toeschouwers erop gewezen dat het belangrijk is om de omwonenden te respecteren en geen afval op straat te gooien of lawaai te maken wanneer ze na een concert weer vertrekken. Deze campagne wordt ondersteund door de niet-aflatende inspanningen, tijdens en na elk concert, van de reinigingsploegen van de concertzaal en in de omgeving, maar ook van alle medewerkers van Vorst Nationaal. Vanaf nu bevat hun gedragscode namelijk het onderdeel “EcoWatch”.
De deelnemende middenstanders van de wijk hebben eveneens de plicht om te waken over de properheid van hun buurt. De zaal wordt continu gemonitord om de geluidsoverlast in de omgeving te beperken, met name na afloop van een concert. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van diverse communicatiemiddelen die eveneens bedoeld zijn om de toeschouwers bewust te maken, of het nu gaat om een infomail waarin wordt uitgelegd dat de omwonenden op hun rust zijn gesteld, een video op de schermen in de foyers of de ledstrip in het midden van de zaal.
De ledstrip in het midden van de zaal met informatie over respect voor de omwonenden na afloop van het concert.
De communicatiecampagne WE LOVE OUR NEIGHBOURHOOD over het respecteren van de nachtrust van de omwonenden op de schermen in de foyer.
De reinigingsploegen van de zaal in de omgeving van Vorst Nationaal in actie.
Er worden verschillende maatregelen genomen om geluidsoverlast tot een minimum te herleiden.
OM DE RUST VAN DE OMWONENDEN TE GARANDEREN
OM HET COMFORT VAN AL ONZE TOESCHOUWERS TE OPTIMALISEREN
Hoewel er op het gebied van de beveiliging van grote evenementen een zekere stabiliteit is teruggekeerd, wordt door Vorst Nationaal, een exemplarisch lid van de Yourope Event Safety Groep, een zeer hoog waakzaamheidsniveau gehandhaafd. Enerzijds wil Vorst Nationaal de bezoekers beschermen tegen alle mogelijke gevaren. Anderzijds wil ze de manier waarop toeschouwers worden ontvangen aan passen aan specifieke behoeften.
Door ervaring, oefeningen, trainingen en grootschalige simulaties en dankzij de steun van de Sportpaleisgroep is Vorst Nationaal op Europees niveau een voorbeeld geworden op het gebied van de beveiliging van grote evenementen met veel toeschouwers. Door een aantal effectieve maatregelen – zoals het verbieden van grote tassen, het systematisch fouilleren van de bezoekers en het aanbrengen van duidelijke signalen – en de nauwe samenwerking met de autoriteiten en de beveiligingsteams vormt de zaal een rustige omgeving waar de gezochte ervaring volledig en zorgeloos kan worden beleefd. Dat is ook wat we willen uitstralen naar mensen met specifieke behoeften, zoals gehandicapten, voor wie ieder jaar weer vele initiatieven worden genomen om de zaal nog beter bereikbaar te maken, onder meer door nauwkeurige informatie te verstrekken, door hen te betrekken bij de activiteiten in de zaal en door ze de voorzieningen te bieden die ze nodig hebben.
Maar Vorst Nationaal schenkt ook veel aandacht aan de omwonenden, die tot de belangrijkste influencers van de zaal behoren. We willen niet alleen iedere dag aan hun verwachtingen voldoen, maar ze tevens onvergetelijke ervaringen bezorgen tijdens onder andere rockconcerten, opera’s, balletvoorstellingen, optredens van komieken en sportwedstrijden. Daarom probeert Vorst Nationaal de omwonenden elk jaar weer op vriendelijke wijze te betrekken bij deze historische culturele plek.
Key numbers
In 2019 zijn maar liefst 795 keer gehandicapten begeleid
16 extra plaatsen zijn veranderd in plaatsen voor mensen met specifieke behoeften, voornamelijk gehandicapten
Een aangepaste bar biedt gehandicapten een ophaalplaats die goed toegankelijk is met een rolstoel.
Er is gezorgd voor nieuwe tijdelijke zones in de zaal voor de ontvangst van gehandicapten bij voorstellingen waar een groter aantal van hen wordt verwacht.
Een plattegrond op onze schermen in de foyer waarop ingangen voor gehandicapten worden aangegeven.