Bij Be•at hechten we veel belang aan diversiteit en inclusie. Iedereen moet zich welkom en veilig kunnen voelen in onze zalen – zowel onze bezoekers als onze medewerkers. Daarom nemen we actief maatregelen om een omgeving te creëren die respectvol, open en toegankelijk is voor iedereen.
Op 17 mei – de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie – hijsen we jaarlijks de regenboogvlag aan al onze locaties. Hiermee tonen we ons engagement voor de LGBTQ+ gemeenschap en maken we duidelijk dat discriminatie geen plaats heeft binnen onze organisatie.
Dankzij het succes van eerdere edities van de finale van de Beker van België Basketbal voor Mannen, mochten we dit jaar voor het eerst in de geschiedenis ook de finale van de Beker voor Dames verwelkomen in Vorst Nationaal – een belangrijke stap voor meer gelijkheid in de sport.
We hebben in de zomer van 2023 ook 3 extra sanitaire blokken gebouwd, die volledig inclusief zijn, zoals aangegeven op de bewegwijzering.
Daarnaast is er een volledig nieuw toiletblok geïnstalleerd op de begane grond en hebben personen met beperkte mobiliteit voortaan zelfstandig toegang tot de toiletten.
Dankzij ervaring, oefeningen, opleidingen, grootschalige simulaties en de steun van de be•at is Vorst Nationaal uitgegroeid tot een voorbeeld op Europees niveau op het vlak van veiligheid bij grootschalige evenementen met een groot publiek. Dankzij doeltreffende maatregelen – zoals het verbod op grote tassen, systematische controle van bezoekers en duidelijke signalisatie – en een nauwe samenwerking met de autoriteiten en veiligheidsteams, biedt de zaal een rustige omgeving waarin de beleving ten volle en in alle veiligheid kan plaatsvinden.
Dat is ook wat we willen overbrengen naar mensen met specifieke noden, zoals personen met een handicap, voor wie elk jaar tal van initiatieven worden genomen om de zaal nog toegankelijker te maken. Dit gebeurt onder andere via het verstrekken van duidelijke informatie, hun betrokkenheid bij de activiteiten van de zaal en het voorzien van de nodige uitrusting.
Maar Vorst Nationaal besteedt ook veel aandacht aan de buurtbewoners, die tot de meest invloedrijke ambassadeurs van de zaal behoren. We willen niet alleen dagelijks aan hun verwachtingen voldoen, maar hen ook onvergetelijke momenten bezorgen tijdens rockconcerten, opera’s, balletten, comedyshows of sportevenementen. Daarom probeert Vorst Nationaal elk jaar de buurtbewoners op een warme en uitnodigende manier te betrekken bij deze historische cultuurtempel.
In onze voortdurende inspanningen om een inclusieve ervaring te bieden, zijn faciliteiten ontworpen om een comfortabele en zorgeloze ervaring te garanderen voor al onze gasten met mobiliteitsbeperkingen.
Zij komen binnen langs een aparte ingang, een helling zorgt voor een makkelijke toegang tot de zaal.
Onze rolstoelplaatsen bevinden zich op strategische locaties, zodat je optimaal van onze voorstellingen kunt genieten. Daarnaast is er ook voldoende ruimte voor begeleiders, zodat je niet alleen komt te zitten.
Wij geloven dat entertainment voor iedereen moet zijn, en we zijn er trots op om bij te dragen aan een meer toegankelijke omgeving voor al onze bezoekers. Een aangepaste bar biedt gehandicapten een ophaalplaats die goed toegankelijk is met een rolstoel.
Er wordt een plattegrond met de ingangen voor toeschouwers met mobiliteitsbeperkingen weergegeven op onze schermen in de foyer.
Onze infrastructuur is aangepast met hellingen, liften en drempelvrije doorgangen. Rolstoelgebruikers kunnen vlot binnenkomen en zich vrij bewegen in de zaal.
We voorzien specifieke plaatsen voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders, met duidelijk zicht op het podium en goede akoestiek. Verder zijn eraangepaste sanitaire voorzieningen in de buurt van de gereserveerde plaatsen. Wie specifieke noden heeft, kan dit aangeven tijdens de ticketreservatie. Er is een aparte hulplijn voorzien voor hulp bij de bestelling.
Menstruatie blijft een onderwerp waar nog te weinig over gesproken wordt. Vorst Nationaal wil dit taboe doorbreken. In de toiletten zijn automaten met gratis menstruatieproducten geplaatst. Menstruatie laat zich niet plannen, en daarom stellen we gebruiksvriendelijke automaten ter beschikking. Zo kan iedereen zich op elk moment comfortabel en goed verzorgd voelen.
Waar vind je ze? De automaten bevinden zich in de toiletten van de grijze, oranje en blauwe sanitairblokken, zodat iedereen snel en discreet toegang heeft tot menstruatieproducten op elke verdieping, indien nodig. Bovendien zijn de maandverbanden en tampons van het merk Yoni biologisch afbreekbaar – een stap verder richting een duurzame wereld.
Be•at venues blijft inzetten op toegankelijkheid en inclusie op al haar zeven locaties. We hebben een GDPR-conforme databank ontwikkeld die ons toelaat om bezoekers met specifieke noden beter te ondersteunen bij elk bezoek. We zijn al trotse partner van de European Disability Card (EDC) voor het Sportpaleis en de Lotto Arena. In 2024 zullen ook de andere locaties, waaronder Vorst Nationaal, erkende EDC-partners worden. Een belangrijke stap in het versterken van het vertrouwen binnen de gemeenschap van personen met specifieke noden.
De vereniging is ontstaan in Vorst Nationaal en heeft als doel het ondersteunen van de organisatie van culturele en sportieve evenementen, specifiek op het vlak van publieksonthaal. De vzw groeit via een systeem van sociale peterschap en telt intussen 885 actieve leden van alle volwassen leeftijden, allen met een passie voor de wereld van het spektakel. Zo’n 40% van hen zijn Brusselaars, waarvan 10% uit Vorst afkomstig is.
Aangezien niet iedereen over de financiële middelen beschikt om toegangstickets te betalen, biedt dit samenwerkingsmodel een mooie wederkerigheid: vrijwilligers dragen bij aan het welslagen van het evenement en krijgen in ruil de kans om een groot deel van de show waarvoor ze zich hebben aangemeld mee te beleven.
Ginko zet, afhankelijk van de omvang van het evenement, tussen de 20 en 65 vrijwilligers in per voorstelling. Gemiddeld zijn er zo’n 42 vrijwilligers aanwezig om diverse taken op zich te nemen zoals ticketcontrole, zaalbegeleiding, info-stand, vestiairebeheer, en het net houden van de omgeving.
Mobiliteit is een ander belangrijk onderdeel van Ginko’s DNA. De vereniging stimuleert waar mogelijk het gebruik van zachte mobiliteit en openbaar vervoer onder haar vrijwilligers, afhankelijk van de aard en het tijdstip van het evenement. Ook ecologische initiatieven worden actief ondersteund, zoals het aanbieden van gezonde, lokale en biologische voeding tijdens de vrijwilligersdiensten. De meeste vrijwilligers komen dan ook met het openbaar vervoer, carpoolen, of gebruiken de fiets of step om de zaal te bereiken.
11 jaar inzet! Sinds 2014 zorgt de vzw Humanity Help Team (HHT) voor medische bijstand en begeleiding van personen met specifieke noden bij evenementen in Vorst Nationaal. In 2024 vierde de organisatie tien jaar van hechte samenwerking. HHT is ontstaan uit het engagement van ervaren vrijwilligers uit de hulpverlening. Bij elk evenement staat een preventief team paraat, met bijzondere aandacht voor mensen met een beperkte mobiliteit of in een kwetsbare situatie. Afhankelijk van het type evenement wordt het aantal vrijwilligers afgestemd. De planning gebeurt in overleg met de veiligheidsdiensten van de gemeente Vorst.
Er zijn drie verzorgingsposten beschikbaar per evenement, met capaciteit voor 8 liggende en 20 zittende personen. Dankzij recente verbouwingen en extra aanpassingen (zoals aangepaste toiletten en betere toegankelijkheid) kunnen meer bezoekers zelfstandig en comfortabel genieten van de shows.
Vorst Nationaal stelt opleidingsruimtes gratis ter beschikking, waardoor HHT kwalitatieve EHBO-opleidingen kan aanbieden aan vrijwilligers. Ook buiten Vorst Nationaal is HHT actief, o.a. bij Cap 48, Viva for Life en recent ook in het Sportpaleis van Antwerpen bij concerten voor een ouder publiek, zoals bij André Rieu. De samenwerking tussen HHT en Vorst Nationaal blijft een sterk voorbeeld van hoe zorg en inclusie hand in hand gaan bij evenementen.
Bij Vorst Nationaal houden we rekening met alle generaties, leeftijden en genders.
De zaal maakt actief deel uit van haar nabije sociale omgeving (buurtbewoners, verenigingen, OCMW, senioren …) door haar deuren kosteloos te openen en massaal gratis uitnodigingen te verspreiden voor een gevarieerd aanbod aan voorstellingen, met sport op kop. Want de zaal is blij deze magische momenten te kunnen delen met de buurt en ziet graag trotse buurtbewoners die zich ermee verbonden voelen.
Deze ontmoeting tussen de professionele activiteiten van de zaal en het lokale publiek draagt bij tot een steeds nauwere verankering in het leven van de gemeente en haar inwoners. Ze maakt het ook mogelijk om deze gelegenheidsbezoekers in contact te brengen met de duurzame lokale initiatieven van Vorst Nationaal en hen hiervoor bewust te maken.
Be•at heeft gratis 2.265 tickets aangeboden aan buurtbewoners, scholen en sport-/jeugd-/seniorenverenigingen. Dankzij het directe contact met de buurtgemeenschap via de website weareforest.be en de besloten Facebookgroep, groeit onze databank van buurtbewoners en verenigingen uit Vorst en Brussel die gecontacteerd willen worden om gratis tickets te ontvangen voor hun gezin voortdurend. Net zoals in het verleden hebben we samen met het OCMW van Vorst acties ondernomen in de vorm van uitnodigingen voor voorstellingen. In 2024 werden 630 plaatsen aangeboden voor diverse sport- en ontspanningsevenementen, waaronder de finale van de Beker van België basketbal.
Bent u buurtbewoner van Vorst Nationaal en wilt u gratis tickets verkrijgen voor uzelf en uw gezin? Schrijf u dan in op weareforest.be of word lid van onze besloten groep op Facebook.